Можеш ли да вземеш зелен сертификат за антитела? Може би зависи

...
Можеш ли да вземеш зелен сертификат за антитела? Може би зависи
Коментари Харесай

2 дни, 3 теста, 3 резултата: Пациенти алармират за драстични разминавания при изследванията на антитела |

Можеш ли да вземеш зелен документ за антитела? Може би зависи какъв брой си твърдоглав и какъв брой пъти опиташ.

Пациенти сигнализират за фрапантни разлики в резултата при проби, взети в разнообразни лаборатории. Понякога пробите са взети през ден-два, различен път - единствено с няколко часа разлика. Получава се по този начин, че резултатът от една лаборатория може да е задоволителен за зелен документ, а в друга - не. Или единият резултат да надвишава в пъти другия. 

Читателка на OFFNews описа, че e преболедувала COVID-19 напролет и поискала за мери антителата си, с цел да получи зелен документ. Оказали се незадоволително - 120 единици (BAU/ml) от нужни 150 за документ. Нейна другарка и студентка по медицина ѝ споделила, че се изследвала няколко пъти за антитела, с цел да може да посещава лекции. От три лаборатории получила три разнообразни резултата, като последният бил над нужните 150 BAU/ml. Когато схванала това, читателката ни пробвала " шанса " си в друга лаборатория. И по този начин се оказало, че антителата ѝ от 120 са се нараснали на 250 единици.

Потребителските конгреси и страниците на лаборатории в обществените мрежи изобилстват от сходни сигнали. 

" Преди 2 дни си върших тест за антитела в лаборатория на XX и резултатът беше 21. Днес си направих в лаборатория YY и имам 151. Как стават тези неща? ", пише консуматор.

" В едната лаборатория 62, а в другата 466 ", прибавя различен.

Неточността на тестванията за антитела бяха главният мотив те да не бъдат признавани за европейски зелен документ. Много експерти у нас показаха подозрения до каква степен те са показателни за отбрана, само че след това Министерство на здравеопазването излезе с решение, че ще издава локален документ на хора с антитела над 150 BAU/ml. Този документ не може да се употребява за пътешестване в чужбина.

Според доктор Тодор Захариев, един от притежателите на лаборатории " Бодимед ", тези разлики могат да се дължат на другите употребявани способи. Повечето проби за антитела мерят IgG (Имуноглобулин G), който по принцип е индикатор за прекарана зараза. При SARS-CoV-2 обаче те позитивират и при дейна зараза - нещо, което е безпределно нетипично, изясни пред OFFNews доктор Захариев. Това, съгласно него, е едно от вероятните пояснения за хора с покачващи се при идващ тест антитела - повторна среща с вируса.

Друга причина за разликите сред обособените лаборатории съгласно експерта може да е контролът върху апаратите за премерване. " В началото на деня апаратът се пуска и се калибрира. Това от време на време е по-скъпо от самия реактив. За страдание, от време на време това не се прави, а оттова могат да дойдат и грешки ", прибавя той.

Отклонения могат да дойдат и от преизчисляването от една в друга мерна единица, защото след наредбата на Министерство на здравеопазването всички проби се прeизчисляват в BAU/ml.

Не на последно място идва и това по какъв начин се съхранява и обработва тестът. Това обаче надали дава огромни отклонения, така като тези проби са постоянни при температура 2-8 градуса до седмица, изясни още експертът. 

Самият той мисли, че измерването на антитела няма необикновен смисъл. " Тази граница от 150 BAU/ml я няма на никое място по света. Никой не може да изясни къде стартира имунитетът ", споделя Тодор Захариев. Според него не е вярно да се съпоставят резултати от разнообразни лаборатории, а в случай че човек желае да съпостави личния си резултат, рекомендацията му е да го прави в една и съща лаборатория.

Същата тенденция дадоха пред OFFNews и от друга огромна верига лаборатории - " Цибалаб ", когато ги потърсихме за коментар по тематиката.

Европейски Съюз и Съединени американски щати не признават тестванията за антитела като гаранция за имунитет, респ. не издават документи на тази база. Ето какво показва Европейска комисия като пояснение за това:

" Oткриването и количественото установяване на антитела не може да се употребява като директен индикатор за защитния имунитет и не съществува относителен разбор и съпоставяне сред другите проби за антитела в целия Европейски Съюз.

Въпреки че позитивният резултат от теста за антитела може да бъде доказателство за предходна зараза, той не може да даде никаква индикация за времето на инфекцията. Поради това е невероятно да се дефинира интервалът на годност на документа. Дори в случай че тестванията за антитела дават някакво доказателство за имунен отговор, не е известно дали антителата обезпечават задоволителна отбрана или какъв брой време ще продължи тази отбрана. Възможно е скоро след позитивен тест за антитела те да станат неоткриваеми. Също по този начин към момента не е известно дали антителата, открити посредством употребяваните сега търговски проби, биха предотвратили заразяване с новите разновидности на SARS-CoV-2. Съществуват голям брой проби за антитела и сравняването на резултатите от тях е извънредно мъчно. "
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР